"Quasimodo"(1996)

Org/  Dur. ca. 13 min./ Uropført af mig selv 3/7/96 i Skt. Markus kirke EWH

Jens Brincker | BCN | Værkfortegnelse | Anmeldelser | Programnote | In English

(The loneliness of) "Quasimodo" - fem fragmenter for orgel

I.Præludium
II.Toccata
III.Arioso
IV:Passacaglia
V.Postludium

Beslægtede værker:
Ghost and Gardens (1992)
Tro (1992)


Anmeldelser

 • Jens Brincker – Berlingske Tidende 05/07/96

  "Komponisten af samme navn [SHN]klarede sig også imponerende i det fornemme selskab. Han havde skrevet et nyt værk – fem fragmenter med titlen ”Quasimodo” – som han uropførte ved lejligheden, og ingen kunne være i tvivl om den betydning, som Per Nørgårds musik fra de senere år har haft for ham. Den blev understreget af placeringen af ”Quasimodo” efter Nørgårds to værker fra 1992 ”Notturno” og ”Mattinata”. Men Svend Hvidtfelt Nielsen nøjes ikke med at lære. Han tager stilling og former det lærte efter sin egen personlighed, og han mobiliserer sit kendskab til instrumentet og dets klangmuligheder, så han formelig orkestrerer for orgel. De enkelte fragmenter sætter hinanden i relief i en vekslen mellem det bastante og det flygtige, det tvivlende og det postulerende, så helheden lever i en spændende dialektik mellem det brudte og det afrundede værk.".

 • BCN – Rudkøbing august 96

  Af organisten selv hørtes til slut ”Quasimodo – fem fragmenter for orgel” (1996 – uropførelse). fra præludiets perlerække af toner bevægede man sig over i toccataens impulsive verden. Denne afløstes af den noget mere spekulative arioso, der på en måde forberedte passacagliaens spøgelsesmusik med den ekstremer og en stærk slutning, medens postludiet nærmest faldt i farverige virkninger af forskellige musikalske elementer. Alt sammen meget i tråd med de øvrige værker i stil. Man bevægedes ud i en spændende figur- og klangverden.”

Tilbage


Programnote

  Quasimodo blev skrevet på opfordring af Niels Rabølle, der havde hyret mig til koncert inkl. uropførelse i sin kirke. De fem fragmenter, der udgør "Quasimodo" er i en hvis forstand fem billeder af orgelmusik. Billederne deler materiale med to tidligere værker for henholdsvis orgel og kontrabas og orgel og baryton. Tilsammen udsiger suiten for mig et billede af ensomhed og sorg. Quasimodo er da indbegrebet af denne sorg. Samtidig hentyder titlen også til de quasi-modi musikken forløber i. Næsten Messiaens tredje modus, og så alligevel ikke.
  SHN 2008

Tilbage


"Quasimodo"(1996)

Org/  Dur. ca. 13 min./ Premiered by me 3/7/96 in Skt. Markus Church EWH

Jens Brincker | BCN | Catalogue of Works | Programnote

(the loneliness of) "Quasimodo" - Five fragments for organ

I.Præludium
II.Toccata
III.Arioso
IV:Passacaglia
V.Postludium

Related works:
Ghost and Gardens (1992)
Faith (1992)


Programnote

  The title refers partly to the semimodes of the musical language. Almost Messiaens third mode. But not quite. Only "quasi". On the other hand theres a melancoly in the music, that invoces the picture of Quasimodo sitting alone in his tower. Hence the sentence "the loneliness of" hidden before the title.
  SHN 2008

Back


 Svend Hvidtfelt Nielsen