"While Angels Sleep" (1999)

Sax-4tet, perc./  Dur. ca. 17 min.
Uropført af Copenhagen Saxofone Quartet og Thomas Sandberg ved MUSIKHØST 1999

EWH  Classico DOCD 380

Værkfortegnelse | Diskografi | Koncertanmeldelse | CD-anmeldelser | ProgramnoteSound | In English

While Angels Sleep er en bearbejdning af koncerten "Ghostlands" for str.4-tet og Sinfonnietta.
Værket kan opføres uden henholdsvis perc. og sax 4-tet.
Versionen for sax 4-tet alene hedder "In the Dead of Night"
Versionen for slagtøj alene hedder "Coming Home".
Andre værker over samme materiale er Som Sang (Sax 4-tet og Mezzosopr.) og "Towards the Night" for klaver og sax 4-tet. Derudover findes en version for to slagtøjsspillere, "While Angels Sleep II"


Diskografi

  Copenhagen Saxophone Quartet: "Six Danish Composers"(Classico CLASSCD 380) Klik sound for at høre start og slutning fra denne indspilning.

Tilbage


Koncertanmeldelse

 • Jan Jacoby Politiken 16/11/99

  "…værd at gå i detaljer med det sjælssønderrivende værk, der […] inspireret af Sarajevos lidelser fandt ualmindelig hudløse og direkte udtryk for fysisk angst og terror."

Tilbage


CD-anmeldelser

 • Jakob Levinsen – Berlingske Tidende 20/06/01

  ”Når Hvidtfelt Nielsens værk i dén grad kommer som en befrielse og opløftelse, ligger det i, at han [..] for alvor tør hæve sig op over det lidt for elskværdigt samtalende.
  Men det er altså navnlig Hvidtfelt Nielsens værk, der byder både lytteren og kvartetten på udfordringer, og det klæder de ellers så udsøgt velspillende musikere. For i ”While Angels Sleep” skal der for én gangs skyld blæses igennm, sin steder også ganske heftigt og upoleret, med slagtøjet til både at piske stemningen op generelt og skabe et selvstændigt modbillede til saxofonlyden”.

 • Jørgen Lekfeldt Dansk Musik Tidsskrift nr. 3 2001-2002
 • Endelig eksploderer Svend Hvidtfelt Nielsens While Angels Sleep (idiomatisk engelsk !) i et kaos af slagtøj og skrigende saxofoner, som efter at være faldet til ro starter forfra. Man fristes til igen at tænke på fugleflokke, denne gang ikke drømmende - så skulle der da være tale om et mareridt! Og værket fortsætter på tilsvarende vis med pulserende eksplosioner og skrig. Jagtsæsonen, som nu er gået ind? Eller er det ikke snarere krig med bomber og sirenehyl - associationerne er mange, og de er ikke behagelige. Men det bliver ikke ved: Midtvejs kommer helt æterisk svævende metalklange i den tyndest tænkelige sats, som langsomt fortættes i nye klingende teksturer uden nogen sinde at hæve sig over pp-niveau.
  Satsen hæver sig således fra det fysisk hårdtslående til en virkningsfuld kontrast hertil. Musikalsk set er effekten stærk. Og værket har også her en umiddelbar dramatisk appel, som er en invitation til billeddannelse: Er freden det himmelske, som omsider manifesterer sig efter krigens rædsler, hvor englene sov - eller lige modsat: Døden under en himmel, som lukker sig endegyldigt, fordi "eng-lene sover" er et billede på opstandelseshåbet som værende en illusion?
  En musikalsk altertavle? Et billede af krigens gru? Eller noget helt andet? Under alle omstændigheder insisterer værket ligesom titlen nærmest på at blive tolket. While Angels Sleep er så afgjort hovedværket på denne cd.

  Tilbage


  Programnote


   Det kunne have heddet "Sarajevo" eller "Palæstina" eller "World Trade Center". Det er en ekstrem musik der i sit udtryk rækker fra skrigende frustration til stum indadvendthed. Værket er todelt med en slagtøjskadence midtvejs. Den sidste tyste musik er en fuga over et tema fra første delen. Temaets intervaller er dog nu halveret, hvilket resulterer i en musik fyldt med kvarttoneintervaller. Det er dog ikke kun til sidst kvarttonerne dukker op. De har været i musikken fra starten som et konstituerende element i indledningsskriget. Svend Hvidtfelt Nielsen 1999-08

  Tilbage


  "While Angels Sleep" (1999)

  Sax-4tet, perc./  Dur. ca. 17 min.
  Premiered by Copenhagen Saxofone Quartet and Thomas Sandberg at MUSIKHØST 1999

  EWH  Classico DOCD 380

  Catalogue of Works | ProgramnoteSound

  Recorded by Copenhagen Saxophone Quartet and Frans Hansen: "Six Danish Composers" - Classico DOCD 380

  Toggle here to hear the beginning and the end of the piece on this recording

  Programnote

   While Angels Sleep is a remake of the concerto for sax 4-tet and sinfonietta called Ghostlands written for the Rascher Sax 4-tet and AArhus Sinfonnietta 1997. The work could have been called "Sarajevo" , "World Trade Center" or whatever catastrophisc and mindtearing event one might want to call in mind. The sleeping angels are meant as an overall symbol of it all. The work is in two parts divided by a solocadence in the perc. There also exists a version for two percussionists.

   Percussion part can be played separately under the name "Coming Home"
   Sax 4-tet can be played separately under the name "In the Dead of Night"
   Other works based on the same material:
   "Towards the Night" (pno.+ sax4-tet)
   "As Song" (mezzosoprano + sax4-tet),
   "While Angels Sleep II" (sax4-tet + 2 perc.).

  Back


   Svend Hvidtfelt Nielsen